Efter att ha pressats hårt under inledningen av föregående vecka återhämtade sig konjunkturkänsliga aktier och hamnade högt på vinnarlistan i fredags. Precis som tidigare under veckan då Stockholmsbörsen tog täten i nedgången var spänningen störst och uppstudsen i fredags tillhörde de kraftigare i Europa. Osäkerheten kring den kinesiska tillväxten och den spanska skuldfällan minskar avståndet till säljknapparna. I fredags fick vi besked om att amerikanska konsumenter spenderade ovanligt mycket under februari och det blir nu intressant att se om löftena om kraftigare brandvägg mot krisländerna i Europa kommer att få någon varaktig effekt. Flera tunga bolag (SEB, SCA, Holmen) handlades exklusive utdelning. H&M kom med en bra rapport som dock inte nådde upp till de högt ställda förväntningarna.
Efter tre dagars nedgång och med torsdagen som stängde kring den kritiska stödnivån 1055 var det intresssant att se om säljarna skulle komma tillbaks även under fredagen. Kursen öppnade med ett positivt gap som aldrig var i närheten att täppas till. Flera av de närmaste motståndsnivåerna togs ut och stängningen skedde på i stort sett dagshögsta 1074,5 som motsvarade en uppgång på hela 1,5 procent.
Precis som föregående vecka avslutades förra veckan starkt i fredags men veckan som helhet stängde på minus 0,9 procent. Hittills i år har OMXS30 avancerat 8,8 procent. I fredags steg hela 83 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. De senaste elva dagarna är det bara två dagar där fler än hälften av aktierna har deltagit i uppgången och det var i måndags. Det är tydligt att bredden i uppgångarna är svag (för få aktier som deltar) och att det är negativa divergenser mellan volym, momentum och prisutvecklingen. Omsättningen för OMXS30 uppgick i fredags till 14 miljarder kronor vilket var 9 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Högst omsatta aktier i fredags blev HM B (+0,6%), Volvo B (+2,2%) och Eric B (+1,4%).
Alla sektorer stängde på plus i fredags. Bäst utveckling var det hos verkstadsbolagen som steg med 2,4 procent följt av råvaror som ökade 2,0 procent.
Trots att jag fortfarande befinner mig i horisontalläge och kommer att ligga ner även den kommande veckan (därav inga videoinlägg och tweets) kunde jag inte annat än glädjas åt alla som såg treticken effektueras och smälla till i fredags! Jag vet att många av de som varit på mina kurser satt som avvaktande kobror tills det var dags och då slog de till (det syntes i avslutsfrekvensen när signalerna effektuerades). Titta på utvecklingen i de aktier som effektuerade tretick i fredags. Jag säger bara grattis! Var dock beredda på att uppgången kan bli kortvarig om inte någon av de närmaste motståndsnivåerna, men framförallt 1095 hos OMXS30. Som ni vet ska tretick tas DIREKT!
Inför dagen väntar jag mig en lugn öppning med en initial dragning uppåt. Det möter dock tidigt upp en mängd viktiga motstånd som kan grusa uppgången och det är gott om statistik i eftermiddag. Trots den positiva formationen i fredags saknas det inte varningssignaler. Så länge 1055 håller på nedsidan och 1010 bromsar uppgångarna kan vi se fram emot jojoliknande rörelser med tvära kast mellan hopp och förtvivlan.
Tider som är intressanta idag:
– Japan: Tankan-rapport 1 kv kl 1.50
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex mars kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik mars kl 9.30
– Franskt inköpschefsindex kl 09.50
– Tyskt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin kl 09.55
– EMU: inköpschefsindex (def) mars kl 9.55
– Italiens månatliga arbetslöshetssiffror kl 10.00
– Storbritannien: inköpschefsindex mars kl 10.28
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: arbetslöshet februari kl 11.00
– USA: ISM inköpschefsindex mars kl 16.00
* USA: Tillverkningsindex för industrisektorn kl 16.00
– USA: bygginvesteringar februari kl 16.00
USA I FREDAGS:
Vi har precis bevittnat den starkaste kvartalsutvecklingen sedan 1998 för S&P 500 som steg med exakt 12 procent årets första tre månader. I fredags fick vi besked om att amerikanska konsumenter spenderade ovanligt mycket under februari vilket tillsammans med de nya löftena om en kraftigare brandvägg mot krisländerna i Europa stärkte riskaptiten.
Efter en skvalpig inledning i fredags kom köparna tillbaks strax ovanför stödnivån kring 1400. Stängningen skedde på 1408,5 en uppgång med 0,4 procent efter att indexet någon timme innan stängningen hade varit uppe och vänt vid 1411.
Föregående vecka innebar ytterligare en uppgång hos S&P 500 med 0,8 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 12 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på hela 18,7 procent. Av de 500 aktierna som ingår i S&P 500 indexet steg 452 och 38 stängde på minus. Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier vilket var 12 procent färre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
ASIEN NU PÅ MORGONEN:
Q2 inleddes relativt lugnt och det är blandad utveckling i Asien nu på morgonen med ett totalt viktat index nära nollan. I Australien noteras All Ordinaries för en marginell nedgång med 0,1 procent. I Hong Kong faller Hang Seng med 0,4 procent. I Japan stiger Nikkei med 0,5 procent, i Kina noteras Shanghai för en uppgång med 0,4 procent efter att inköpschefsindex stigit från 51,0 till 53,1. I Sydkorea plussar Kospi på 0,8 procent till fredagens stängningskurs (heter det inte plussa? Nehej, jag vet att jag får mail om det…).